Blog

Over Poppie

Waarom kies ik deze naam? Ik zal het je vertellen.

Deze naam is voor mij geboren in 2002. Destijds was ik met mijn collega opzoek naar een naam voor onze nieuwe verloskundige praktijk in de Zaanstreek-Noord. De naam, van de nog steeds bestaande, “Verloskundige praktijk Poppie” is geïnspireerd op het verhaal van Vic Sjouwerman: Poppies uit de watermolen. Een prachtig spannend verhaal over een een meisje dat weet wat ze wil. Ze wil vroedvrouw worden, net las haar grootmoeder. Het verhaal speelt zich af in de Zaanstreek rond 1700 en geeft een aardig beeld van het leven in een chirurgijnsgezin in die tijd.

De verloskundige werden in die tijd de Poppieroeisters genoemd. De kinderen die geboren werden een Poppie.
In de volksmond wordt de uitspraak: “wat een poppie” nog steeds gebruikt.

Het Engelse woord Poppy betekent klaproos of papaver. Een prachtige sterke bloem met kwetsbare kanten. Stuk voor stuk uniek. In 1922 is de klaproos is de herdenkingsbloem van de Eerste Wereldoorlog geworden. De Canadeese legerarts John McCrae was het opgevallen dat alleen deze bloemen bloeiden op de slagvelden van Vlaanderen. Zoals hij zo treffend beschreef in zijn gedicht “In Flanders Fields”. Als krachtbron na het verlies. Een bloem die symbool staat voor herinneringen en als inspiratie om te bloeien, wat de geschiedenis ook is.

Klaprozen & papavers zijn bloemen die we niet moeten plukken; op een vaas staan ze niet lang.
Zo zie ik de mensen ook:
Pluk ze niet, verplaats ze niet als ze dat niet willen, maar geef ze de voeding die ze nodig hebben om tot bloei te komen!

De naam Poppie betekent ‘bloeiend’ of ‘florerend’. Daar ga en sta ik voor. Voor mezelf en voor hen die ik mag begeleiden!
De Verloskundigepraktijk Poppie was voor mij heel belangrijk.
De naam is toen heel bewust gekozen. En ook nu.
De naam past bij mij, vertelt mijn verhaal!

Delen mag!