Omdat je er ‘iets moois voor teruggekregen hebt’, maakt het vaak extra lastig

Begeleiding na een nare of traumatische zwangerschap, bevalling of kraambed

Een bevalling grijpt diep in het leven van ouders. Gelukkig vaak in de positieve zin. Maar helaas kan een zwangerschap, bevalling of kraambed ook een negatieve ervaring zijn, ook al lijkt het dat je op papier een prachtige zwangerschap of bevalling hebt gehad. Jouw ervaring kan heel anders zijn geweest!

Zeker wanneer het anders is verlopen dan dat je had verwacht. En omdat je er ‘iets moois voor teruggekregen hebt’, maakt het vaak extra lastig maken om dit gevoel met je omgeving te delen. Alsof je daarmee je kindje afvalt of tekort doet en een ‘zeur’ bent.

Herken je dit?

Ik kan je geruststellen: je bent de enige niet en er is iets aan te doen!

Het is misschien een schrale troost, maar uit onderzoek is gebleken dat 9-20% van de vrouwen negatief terugkijkt op deze periode. Een serieus groot aantal vrouwen kijkt niet met een roze bril terug op deze periode. Je bent dus niet alleen en je hoeft je er niet voor te schamen.

Onder mannen is er nog geen onderzoek naar gedaan, daar ontbreken dus nog de cijfers, maar uit ervaring weet ik dat het ook voor hen erg traumatisch kan zijn geweest. Hun ervaring doet er ook toe en ook hen kan ik mijn hulp aanbieden.

Een nare ervaring die kies je niet, die overkomt je!

De negatieve ervaringen kunnen invloed hebben op je dagelijks leven. Veel gehoorde klachten zijn o.a. vermoeidheid, slecht slapen, prikkelbaarheid, concentratiestoornissen en het vermijden van het kijken van foto’s. Klachten waarbij veel overeenkomsten zijn met een postpartumdepressie of worden toegeschreven aan de hormonen-oorlog. Een traumatische ervaring wordt vaak nog onvoldoende herkent door zorgverleners.

Van Falen naar Balen

Als verloskundig coach zal ik je met behulp van diverse oefeningen en het doornemen van je ervaringsverhaal de spanning verminderen. Wanneer de impact zo groot is dat er sprake is van PTSS-klachten, dan behoort een behandeling met EMDR ook tot de mogelijkheden.

Zoals Diana Koster dat zo mooi zegt: van falen naar balen!

Zij heeft in haar boek “Perfecte bevallingen bestaan niet” veel tips en ervaringsverhalen gedeeld.